Man säger ofta att idrott och politik inte hör ihop, den senaste veckan har visat att det påståendet inte är så mycket mer än en vacker floskel. I USA blir basketfans utkastade från arenor när de visar stöd för protesterna i Hong Kong eftersom NBA-lagens amerikanska ägare inte vill hamna i onåd med den kinesiska staten då det hotar ägarnas vinstintresse på den så lukrativa kinesiska marknaden. Under rådande EM-kval gör turkiska fotbollsspelare militärsalut under matcher för att visa sitt stöd för den pågående turkiska invasionen av norra Syrien. I Sverige spelar Färjestad hockey helt ogenerat mot laget ”Red Bull München”.

 

Den som kan sin historia minns hur energidrycksbolaget Red Bull äntrade idrottsscenen i april 2005 då man köpte upp den anrika fotbollsklubben Austria Salzburg. Efter det att man köpt upp klubben så raderade man också ut den, man proklamerade att klubben Austria Salzburg inte längre existerade. Deras 70-åriga historia var borta, klubbmärket var borta liksom deras klassiska lila färg. Allt detta fick ge vika för en ny klubb, med nya färger och nytt klubbmärke, Red Bull Salzburg och klubbens färger var numera energidryckens färger. Supportrar till Austria Salzburg som motsatte sig utraderandet portades från klubben, exempelvis genom att man portade alla åskådare som kom till Red Bull Salzburgs matcher i lila tröjor.

 

Ikväll spelar Färjestad hockey, till synes helt ogenerat, mot ett av alla lag med en liknande historia, det som förr var Eishockeyclub HC München 1998. När energidryckens fotbollslag ska spela matcher i exempelvis UEFA-sanktionerade matcher förbjuds de att använda namnet Red Bull och får istället heta exempelvis RB Leipzig. Ishockeyn verkar uppenbart inte ha något emot denna kommersialisering av idrotten och visar brist på integritet när man i praktiken säger att pengarna kommer i första hand.

 

Det är med denna bakgrund vi känner att vi inte bara kan stå vid sidan av och inte agera när vår klubb möter en klubb som representerar allt vi tycker är dåligt med ishockeyns utveckling. Vi gör det för att vi tar ställning mot kommersialiserade idrottsklubbar vars primära mål är att sprida företagets produkter. Vi gör det även i solidaritet med alla de som en gång stöttat någon klubb som energidryckens kapital helt raderat ut. Det spelar ingen roll hur mycket man tycker att idrott och politik inte hör ihop, man kan inte förneka en verklighet där kommersiella intressen trycker undan folkliga intressen. Man måste ta ställning och det har vi gjort!

 

En sådan här utveckling är i praktiken omöjlig i Sverige eftersom vi har den så kallade 51%-regeln, som säger att för att få vara med i Riksidrottsförbundet så måste medlemmarna äga 51% av aktierna i eventuellt bolagiserade klubbar. Detta fungerar som regulator för kommersiella intressen då de flesta medlemmar oftast vill värna sin egna förenings intressen först, kapitalets intresse är sekundärt. Men den här regeln är ingen naturrätt, den är under ständig attack och utan ett aktivt motstånd kan den svenska modellen med föreningsdemokrati inom idrotten snart vara ett minne blott.

 

Vid upprepade tillfällen har det höjts röster för att avskaffa regeln. Hittills har förslaget alltid röstats ner på Riksidrottsförbundets årsstämmor, men de enda garantier vi i Sverige har för att 51%-regeln ska bevaras är att varje medlemsförbund och deras föreningar värnar den. För att Färjestad och övriga svenska ishockeyföreningar i framtiden inte ska gå samma öde till mötes som klubbar i andra länder måste vi vara beredda att ta strid för 51%-regeln.

 

r Färjestads del anser vi därför att en stadgeändring där det tydligt framgår att vår förening alltid ska styras av medlemmarna vore önskvärd. Detta oavsett hur Riksidrottsförbundets stadgar är utformade i framtiden.

 

Om du inte redan är medlem i Färjestad, så bli det. Gå på årsmöten, lyssna, var delaktig och ställ dina frågor till föreningens demokratiskt valda representanter. Verka för att 51%-regeln införlivas i föreningens stadgar.

 

Mot den moderna idrotten. / Bryggeriet

 

https://www.farjestadbk.se/info/bli-medlem